onsdag 24 mars 2010

Vet du var gränsen går?

Sverige kallas ofta världens mest jämställda land. Men varje dygn utsätts många unga för sexuella övergrepp. Och antalet polisanmälda våldtäkter har ökat de senaste åren.
Både män och kvinnor, killar och tjejer, utför och utsätts för sexuella trakasserier. Samtidigt visar både anmälningsstatistik och forskning att det framför allt är män och killar som utsätter framför allt kvinnor och tjejer, men även andra män och killar, för dessa kränkningar. Oberoende av hur vi väljer att förklara problemet kan vi inte bortse från att kön har stor betydelse. Hur formas våra liv, vår identitet och våra beteenden utifrån vilket kön vi föds till? Vilka ramar och förväntningar har vi att förhålla oss till, och på vilket sätt kan det påverka och begränsa våra val och vårt handlingsutrymme?
Detta är i högsta grad relevanta frågor när man diskuterar sexuella trakasserier och sexuella övergrepp. Det räcker inte att bara prata om vilka handlingar som är tillåtna respektive otillåtna. Vi måste diskutera och problematisera vad som gör dessa handlingar och beteenden möjliga och till viss del även accepterade. Regler för tjejers och killars identitetsskapande och för hur man förväntas bete sig både sexuellt och annars gör att det blir svårt både att dra gränsen för vad som är ett övergrepp men också att våga hävda sin integritet och sina rättigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar